Zoek informatie over:
 

Studiereisverslag Maleisië van Desiree

Door: Desirée
Functie: Officemanager - Beins Travel Oosterhout

In eerste instantie uitgeloot….maar uiteindelijk toch de gelukkige die mee mocht op studiereis met Fox Vakanties naar Maleisië!! Als Azië liefhebber en vooral als Indonesië fanaat dé reis om eens kennis te maken met een ander land in Azië. Voor vertrek had ik me een “rijker “ Aziatisch land voorgesteld en dit bleek helemaal te kloppen. Goede wegen, mooie flatgebouwen en vooral in Kuala Lumpur grote en uitgebreide winkelcentra.Natuurlijk is de tijd extra kostbaar tijdens een studiereis. Na een prettige vlucht met Malaysian Airlines, een heerlijk ontbijt in Swiss Garden Residence  en een snelle douche gaan we meteen op pad om de bezienswaardigheden van Kuala Lumpur te verkennen. Het paleis van de Sultan, Nationale moskee, Indepence Square en uiteraard de beklimming naar de Batu Caves. Geweldig om de brutale apen te zien zitten op de trap met 272 treden.
 
De eerste dag wordt afgesloten met een traditioneel Songket diner. Heerlijk Maleisisch eten en traditionele dans. Als klap op de vuurpijl nog een fotosessie van de Petronas Towers by night, zeer indrukwekkend om het op 5 na hoogste gebouw ter wereld te mogen aanschouwen met eigen ogen.
 
Malacca is de volgende indrukwekkende stad die we gaan bezoeken. Sinds 2008 heeft deze stad de Unesco bescherming en dit is het meer dan waard. Het is een genot om door de smalle straatjes te dwalen en foto’s te maken van alles wat ik voorbij zie komen. Fietsers, verkopers van etenswaren, riksja’s die verbouwd zijn tot Hello Kitty paradijs, Chinatown,de overblijfselen van de VOC zoals bijvoorbeeld het Stadhuys, het fort …te veel om op te noemen. Mijn advies; neem echt uitgebreid de tijd in Malacca!
In Malacca vindt je een straat van harmonie, deze benaming komt voort uit het feit dat er een moskee, tempel en bijvoorbeeld ook kerk te vinden zijn. Verschillende gelovigen kunnen harmonieus naast elkaar leven. Deze straat vindt je ook in Georgetown, mooi dat dit mogelijk is en dat verschillende  geloofsovertuigingen gerespecteerd worden.
Na al de cultuur van Malacca moet er natuurlijk ook nog geshopt worden….Chinatown in Kuala Lumpur biedt je alles wat je maar wilt. Ice Watch,Gucci, Rolex, Prada etc….alles voor een prikkie en niet afkomstig van de originele fabrikant. Mijn advies: check de website van de Douane m.b.t. de invoer van uw gekochte spullen. Het is zonde om deze weer in te moeten leveren!
Op naar de natuur…de Cameron Highlands met haar theeplantages, bergen en aardbeien staan op het programma. Het is raadzaam om een reistabletje in te nemen aangezien de wegen bochtig zijn. Maar dankzij de rijstijl van een prima chauffeur wordt niemand van onze groep ziek en kunnen we genieten van het uitzicht en uiteraard de aardbeien fruitsapjes! Warmere kleding is geen overbodige luxe aangezien de Hooglanden 1500 meter boven zeeniveau gelegen zijn. Onderweg bezoeken we een  Orang Asli dorpje en kunnen we een kijkje nemen in het dagelijkse leven van deze authentieke bevolking van Maleisië. De overheid steunt deze bevolkingsgroep met bijvoorbeeld schoolgeld om zorg te dragen dat men op deze manier kan blijven leven.
 
Tijdens het bezoek aan een lokale markt maken we kennis met lokale vruchten door vooral lekker  te proeven! Na een heerlijk Thais diner geven we ons over aan een avondje Karaoke. Een bezigheid waar de meeste Aziaten zeer gelukkig van worden!
 
Via een brug met het vaste land gaan we op weg naar het eiland Penang. We verblijven in Georgetown en deze stad hebben we verkend tijdens onze Trishaw tour…wat een avontuur is dat! In een fietstaxi inclusief chauffeur door Georgetown gereden worden langs bekende bezienswaardigheden zoals Fort Cornwallis met het kanon voor de vruchtbaarheid, Khoo Kongsi van de Khoo clan met een schitterend museum,  Peranakan mansion met haar mooie kostbaarheden en tradities en Chew Jetty met haar huizen op palen waar de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan. Zeer fotogenieke plezierige  tour!
 
De grootste tempel in Zuidoost Azië Kek Lok Si Temple is wederom een bezoek meer dan waard…wat een overweldigende pracht en praal die bereikt wordt via allerlei souvenirwinkels die tegen de heuvel aan gebouwd zijn. Budha’s, pagodes, klokkentorens en zelfs een mogelijkheid om je diepste wens uit te laten komen door middel van het ophangen van een gebedslintje. Groot, groter grootst en zeer indrukwekkend!
 
Het shoppen gaat weer verder in Batu Ferringhi, een leuke badplaats met veel hotels en een avondmarkt.
We verlaten Penang met de ferry naar Langkawi. Wederom is het aan te raden om een reispil in te nemen voor deze circa 3 uur durende overtocht. Het is zeer koud aan boord door de airconditioning en warme kleding is onvermijdelijk!
Mijn eerste indruk…heerlijk… dit is net Indonesië. Rustiger en groener dan Penang en echt een heerlijke afsluiter voor rust en natuur na een indrukwekkende rondreis door Maleisië.
Wij verblijven in het Berjaya Resort en hebben als buurman aapjes, vogels, hagedissen…etc…terug naar de natuur op een hele luxe manier! Tussen de huisjes en de lobby, restaurants en spa rijden busjes die je comfortabel vervoeren. Berjaya heeft 5 restaurants, maar mocht je liever naar een drukkere badplaats willen gaan om te shoppen of te dineren is Cenang beach de enige mogelijkheid op Langkawi. De taxirit duurt circa een half uur en kost ca.  € 20,- v.v.
 
Er zijn meerdere excursies te boeken op Langkawi en wij hebben 2 hele bijzondere excursies mee mogen maken.
De mangrove tour brengt je naar het Kilim National Forest waar je met boten mooie plekjes bezoekt.  De Bat Cave is waarschijnlijk al 400 miljoen jaar oud en deze donkere grot hangt vol met vleermuizen op het plafond… Hierna bezoeken we een visserdorpje en zien we vlooiende aapjes en het icoon van Langkawi; de adelaar! De lunch wordt genuttigd op een zeer bijzondere plek….een verlaten strand waar in 2010 Expeditie Robinson is opgenomen. Lunch met traditionele hapjes en heerlijkheden, onvergetelijk!
Als Nederlander moet je uiteraard ook gefietst hebben op Langkawi! Op een comfortabele fiets langs de rijstvelden, traditionele dorpjes, kruiden tuin en het strand tijdens een 13 km lange tocht. Echt voor iedereen geschikt, ook in het vochtige Maleisische klimaat, maar blijf veel drinken. Als afsluiting wederom een high tea met Nasi Lemak (rijst in kokos gekookt) loempia’s en pasteitjes.
Na deze 10-daagse studiereis heb ik Maleisië echt in mijn hart gesloten, vriendelijke bevolking, veel te lekker eten en enorm veel cultuur en natuur. Een bestemming geschikt voor heel veel reizigers!
 
Belangrijk om te weten:
*Je kunt overal eten in Maleisië, ook van de kraam of stalletjes op straat. Dit is niet aan te raden in andere Aziatische landen.
*Taxi’s zijn zeer goedkoop in Kuala Lumpur. Voor een ritje van circa 10 minuten dient u een bedrag te betalen van 15 Ringgit = € 4,-
*De munteenheid is de Maleisische Ringgit en momenteel is de koers € 25,- is 100 Ringgit. (dec. 2013)
*Afdingen is een must!
*Maak geen plannen om tijdens het verblijf in Maleisië kilo’s te verliezen…dat gaat echt niet met al dat heerlijke eten!