Zoek informatie over:
 

Studiereisverslag West Maleisië van Suzanne

Door: Suzanne
Functie: Reisadviseur - Beleef Reizen

Samen met mijn collega Hans heb ik West Maleisië bezocht. De route bracht ons langs verschillende hoogtepunten zoals Kuala Lumpur, de Cameron Highlands en Perhentian Island. Hieronder ons reisverslag waar we wat meer over onze ervaringen vertellen.

11 april
Vertrek met KLM naar Kuala Lumpur.
 
12 april
We komen op tijd aan, en bij aankomst worden opgewacht met een naambord. In ongeveer een uur brengt de zeer spraakzame chauffeur ons naar Swiss Garden, waar we rond 17.00 uur aankomen.
’s Avonds eten we in Atmosphere 360, het ronddraaiende restaurant bovenin de KL tower.
Het buffet is zeer uitgebreid.
 
13 april
In de vroege ochtend worden we naar Subang airport gebracht, vergelijkbaar met Eindhoven Airport maar dan in Maleisië. Klein, overzichtelijk. We vliegen in anderhalf uur naar Langkawi. We nemen hier de auto in ontvangst en rijden met een op de iPhone geïnstalleerde navigatie-app naar het Casa del Mar hotel in Pantang Cenai, op 15 minuten van de luchthaven. Een heel gaaf hotel! Een kamer of 34, knus, mooie ruime kamers, beetje boutiquestijl, zwembad voor de neus, daarachter het strand, een kleine lobby met naastgelegen restaurantje. Na de rondleiding genieten we van een heerlijke lunch. Vervolgens rijden we in ongeveer 45 minuten naar het Tanjung Rhu Resort, geïsoleerd gelegen aan de noordkust. Het hotel ligt ook aan zee. Het strand is heel breed.Voor de kustlijn liggen enkele grote rotsen, en de zonsondergang is hier erg mooi. Het diner gebruiken we naast het zwembad in de openlucht.
 
14 april
Na het prima ontbijt vertrek uit Tanjung Rhu, op weg naar Westin Langkawi voor een bezichtiging. Wow....we waren het beiden eens, dit is een tophotel! Aan alles is gedacht. Private villas zien er, net als de kamers, pico bello uit, liggen ook aan het strand. De spa is een verademing ten opzichte van die in Tanjung Rhu. In het restaurant loopt de Oostenrijkse chef rond om te vragen of het iedereen smaakt. Het terrein van Westin is erg groot en we worden in een buggy rondgereden. We zien kamers, private villa's, zwembad, restaurants, ze hebben een enorme lobby die uitkomt in een lounge met uitzicht op zee. Fenomenaal uitzicht! Het hotel heeft zelfs een 5 kamervilla. Een kast van een huis, helemaal apart gelegen, met een pier die in zee loopt.
 
's Middags zijn we naar Meritus Pelangi Beach Resort gegaan waar we ook overnachten. Het zwembad is groot, het water is wel warm. Pelangi Beach is in onze ogen een echt gezinshotel, met veel faciliteiten en een mooie uitstraling. Het is er gemoedelijk. Kamers zijn in donkerhouten kleur, maar van binnen echt prachtig. Diner en ontbijt waren ook hier prima. Vandaag zijn we ook naar de Sky Bridge gegaan. Deze attractie valt uiteen in 3 delen: de kabelbaan, de Sky Glide (een soort van tram die van de aankomst van de kabelbaan naar de Sky Bridge gaat) en de brug zelf.
Fantastisch om mee te maken! Prachtig uitzicht en een bijzondere ervaring.
 
15 april
De auto ingeleverd op de luchthaven en met Air Asia in 35 minuten naar Penang gevlogen. Dit kan ook per boot vanuit Kuah, de prijs van die boot, die er ruim 3 uur over doet, ligt ongeveer gelijk aan een vliegticket. Wij zouden dus altijd kiezen voor vliegen. Aankomst in Penang, een grotere luchthaven. We worden door onze gids naar het Parkroyal hotel in Batu Ferringi gebracht, waar we eerst een rondleiding krijgen. De omgeving van Batu Ferringi heeft ons verrast. Levendig, avondmarkt, winkeltjes, restaurants. We hebben 1 avond in het Ferringi Garden gegeten op 100 meter van het hotel en de 2e avond in het Hardrock Cafe.
 
16 april
In de ochtend hebben we twee hotelbezoeken op het programma staan. De eerste is bij het Penaga Boutique hotel. De kamers zijn prachtig! In een tweetal vleugels heeft men ruimere kamers voor gezinnen, je moet er wat trappen voor klimmen maar het resultaat is erg mooi. Ook de ontbijtruimte doet gezellig aan. Het hotel ligt heel centraal, en is daardoor bij uitstek geschikt voor mensen die lopend hun weg willen vinden, al is een airconditioned voertuig in dit klimaat ook prettig. Het tweede hotel is het veelgeboekte Bayview Georgetown, een groot hotel dat even buiten het centrum ligt. De kamers die we te zien krijgen zijn mooi en ruim. De superior kamers hebben een bad, de andere kamertypes een douche. Het zwembad is klein en kijkt uit op het Eastern & Oriental hotel dat op een paar honderd meter ligt.
 
17 april
We worden vroeg naar de luchthaven gebracht, waar we onze auto ophalen. We gaan over de nieuwe brug in het zuidoosten van het eiland naar het vasteland, en worden dan geconfronteerd met de tolwegen. De gang van zaken in deze is dat je rechts gele poortjes hebt voor auto's met een chip, dan heb je de blauwe Touch & Go poortjes voor mensen die een abonnement hebben in de vorm van een magnetische kaart. De overigen die cash willen betalen kunnen het beste helemaal aan de linkerkant door de poortjes. Ons houvast was: steekt er een arm uit het hokje, dan moeten we er daar doorheen. Langs de snelwegen kom je ook af en toe rustplaatsen tegen, inclusief horeca. Dat kun je zien aan de aankondigingborden. Hoe meer logo's, des te beter uitgerust.
 
We rijden eerst naar Ipoh, waar we een grottempel bezoeken. Echt prachtig! Er zijn meerdere van dit soort tempels in Ipoh, en de omgeving is qua natuur mooi te noemen. Verder dan richting Cameron Highlands. Wat opvalt aan de rit zijn twee dingen: het is een weg die bijna alleen uit bochten bestaat dus het schiet niet erg op, en de theevelden die we kennen van alle foto's zie je amper. Het blijkt dat je die wel (of beter) ziet wanneer je van Kuala Lumpur naar de Cameron Highlands rijdt. Dat wordt anders als we bij het Strawberry Park Resort zijn aangekomen, net op tijd voor een tripje naar Mossy Forest. Inderdaad, veel mos.....en een prachtig natuurgebied, met trappen om overal langs en doorheen te komen. Laaghangende bewolking, die zo af en toe de top van deze berg beroert. Wij hebben met het nemen van foto's enorme mazzel, zowel langs de theevelden als in Mossy Forest zelf. De weg hier naar toe laat enorm veel theevelden en plantages zien, en ook aardbeikwekerijen, waarvan we er een hebben bezocht. Het diner gebruiken we in het hotel.
 
18 april
We rijden via de Batu Caves terug naar Kuala Lumpur. We besluiten hier eerst naar het gloednieuwe The Stripes hotel te gaan. Dit ligt in een wijk die in opkomst is (vlakbij het Sheraton Hotel); veel restaurants worden ge-upgrade, panden worden opgekocht en opgeknapt. Het hotel is erg mooi, heel strak en modern. Wat een mooi hotel, wat een mooie kamers, en een zwembadterras op de 16e verdieping waar je U tegen zegt, zo mooi. We rijden door naar het Concorde hotel, waar we de bagage droppen om eerst de auto in te leveren op Jalan Pinang bij Europcar.
Eenmaal 's avonds in Bukit Bintang bleek waarom de ligging van Concorde niet de allerbeste is. Je zit weliswaar niet ver van de Petronas Towers, maar in de buurt is, op het naastgelegen Hardrock Cafe na, niets te beleven. Dan lijkt ons een ligging dichter bij Bukit Bintang een heel stuk prettiger.
En die shopping malls hier .....ongelofelijk. We bezochten de Berjaya Times Square...hier kun je met gemak een dag rondlopen, zo groot. Tijd voor een andere mall was er dus uiteraard niet.
 
19 april
Vroeg in de ochtend worden we naar de luchthaven gebracht voor de Air Asia vlucht naar Kota Bharu. Na een uur vliegen landen we op dit voormalig militair vliegveld, en je merkt meteen dat je in een strenger-islamitische omgeving terecht bent gekomen. We worden opgewacht bij aankomst en in een uur naar Kuala Besut gebracht vanwaar we de boot nemen. De boot is een speedboot. De boot maakt onderweg een aantal stops voor passagiers die elders verblijven. Je komt vervolgens aan bij Coral View. Geen pier, dus jij en je koffer mogen dicht bij de waterlijn worden uitgeladen. Tip is dus: doe je slippers aan voordat je in de boot stapt.
De kamers zijn huisjes op (korte) palen, alles is van hout, het interieur is oud en donker.
Het heeft een bepaalde charme, die je moet kunnen waarderen. Alleen de Premium kamers zijn van steen (en dus nieuw). Eten en drinken is zeer betaalbaar, met daarbij de kanttekening dat men hier geen alcoholische dranken heeft.
 
Het is hier normaal dat de stroom hier een paar keer per dag uitvalt. Overdag niet erg, wel als je ’s nachts je airco aan…Overdag is hier niet heel veel te doen. Er zijn 2 strandjes, één voor het restaurant en de seaview kamers (met rotsen), en één voor de Premium kamers. Die is wat breder, en hier staan ligbedden waar alle hotelgasten gebruik van mogen maken. Je zult voor echt snorkelplezier toch echt een snorkeltocht per boot moeten gaan maken. En in de baai zie je overdag héél veel bootjes met duikers en snorkelaars…
 
20 april
Vandaag staat een bezoek aan het Bubu Resort Long Island op het programma.
We nemen de watertaxi voor RM 10 per persoon en zijn er binnen 15 minuten. Vanaf het water aankomend een prachtig gelegen resort, met een breed strand, ligbedden en rieten parasols.
Vanaf de eenvoudigste kamer vinden we dit al prima!  Meer resort-gevoel dan bij Coral View.
Een bar/restaurant met uitzicht op zee, waar men ook alcoholische drankjes heeft. Bij de kamerprijzen is 1 cocktail per dag inbegrepen. Ze hebben een wijnlijst waar je U tegen zegt (maar dat zeg je ook tegen de prijzen! Goedkoopste fles begint bij 30 euro).
Na het bezoek hebben we tijd over want de watertaxi komt nog lang niet. We drinken wat in de bar en kijken uit over zee. Onze conclusie, Bubu is meer voor de klant die wel wat comforteisen heeft, en Coral View is weliswaar ook een adres met bountygevoel, maar in vergelijking een stuk primitiever.
 
21 april
Terug naar het vasteland, terug naar Kuala Lumpur. We hebben de boot van 12.00 uur en vliegen na 1600 uur van Kota Bharu naar Kuala Lumpur. Voor mensen die hierna in Kuala Lumpur nog iets willen doen kun je overwegen om de boot van 08.00 uur te nemen. En een vroegere vlucht.
Wij komen aan rond 17.15 uur in Kuala Lumpur en begeven ons met golfkarretje naar het Sama Sama airport hotel. De lobby is erg mooi. We checken in, en geven aan dat we ook het dinerbuffet willen doen. Het buffet is prima, veel keus, er worden ook enkele gerechten op verzoek klaargemaakt waar je bij bent (omdat je de ingrediënten zelf mag kiezen).
De kamers zijn prima, en groot. We zitten op de Crew Floor, waar computers staan om in te checken en je boardingpass uit te printen. Heel prettig.
 
22 april
Het ontbijtbuffet is wederom prima, en we begeven ons weer richting KLM om de koffer af te geven en de laatste tax free inkopen te doen. Wij kijken beiden terug op een fantastische reis, waarbij we met name alle van belang zijnde keuzefactoren hebben kunnen inschatten, die we prima in onze adviesgesprekken kunnen gebruiken.

Voor een reisadvies op maat helpen we u heel graag verder. Neem alvast een kijkje op www.beleefmaleisië.nl voor nog meer inspiratie!