Zoek informatie over:
 

Studiereisverslag Lapland van Suzanne

Door: Suzanne
Functie: Reisadviseur - Disma Reizen Goirle

Op zondag 24 maart zijn we met Arkefly vlucht vanaf Schiphol in ca. 3 uur naar Kittilä gevlogen. Meteen bij aankomst stond ons de eerste verrassing al te wachten. Op de luchthaven kregen we onze kleding en schoenen voor die week uitgereikt en stonden de sneeuwscooters voor ons klaar! Om lekker warm te blijven in de kou dien je je goed te kleden in laagjes. Ter plaatse ontvang je een overall, wollen sokken, sjaal, muts, wanten en boots.Na een korte instructie gaan we per twee personen op pad met de scooters door het schitterende winterse landschap van Lapland. We maken een stop bij een typische Finse rendierfarm waar we een korte rit maken in de arrenslede. Daarna genieten we van een heerlijke lunch; een Lapse specialiteit, soep met rendiervlees. Er wordt tevens kort wat over de Sami cultuur verteld. We vervolgen onze tocht met sneeuwscooter op weg naar de wintersportplaats Levi waar we onze eerste overnachting hebben. De speciale sneeuwscootertrails lopen o.a. over gigantische bevroren meren waar we flink wat snelheid kunnen maken!

De incheck in Hotel Hullu Poro verloopt spoedig en we hebben een uurtje om de sauna en jacuzzi te gebruiken. De Finse sauna is een heerlijk manier om een dag vol activiteiten af te sluiten. In vele accommodaties zie je dan ook dat er een sauna aanwezig is. Soms zelfs in eigen woning of hotelkamer!

Op dag 2 starten we met een bezoek aan het gebied Ylläs met de plaatsen Ylläsjarvi en Äkäslompolo. Naast het alpineskigebied op de berg is er een uitgestrekt netwerk van langlaufloipes door het betoverende natuurlandschap. Ylläs is uitermate geschikt als u rust en ruimte zoekt. We bezoeken een aantal accommodaties. Iedereen is erg gecharmeerd van de vakantiewoningen Ylläs Cabins. De woningen liggen in houten blokhutten, zowel geschakeld als vrijstaand, met open haard en typische Lapse inrichting waarbij veel gebruik is gemaakt van hout.
 
Na de lunch gaan we naar een huskyfarm en maken we een huskysafari. In Finland zijn veel huskyboerderijen te vinden. Vaak staan er wel meer dan vijftig honden je vrolijk kwispelend/ blaffend  op te wachten. Je kunt ze niet blijer maken dan met zijn vieren of zessen voor een slee te spannen. Een geweldige belevenis!
 
Hierna reizen we verder richting het noorden voor een hele bijzondere overnachting in het IJshotel Laino Snow Village. We krijgen eerst uitleg over de bouw van het hotel en een rondleiding. Dan gaan we aan de slag en proberen zelf een ijssculptuur te maken. Na zulke inspanningen verdienen we een drankje in de Ice bar waar zelfs de borreltjes van ijs zijn. Geen “Wodka on the Rocks” maar” Wodka in the Rocks”! Aansluitend hebben we een diner in het IJsrestaurant, een unieke ervaring! We warmen nog even op in het warme gedeelte bij de open haard en een aantal genieten van de sauna, voordat we met onze slaapzak richting onze ijskamer gaan. Na een avontuurlijke nacht wordt je gewekt met een warm bosbessensapje en krijg je een certificaat dat je de nacht goed doorgebracht hebt. Wat een avontuur!
 
We reizen terug richting Levi waar we ons klaarmaken voor een sneeuwschoenwandeling. Voordat je het weet zak je tot je knieën weg in de verse witte sneeuw en kun je geen kant meer op. Daarvoor zijn nou de zogenaamde sneeuwschoenen voor ontwikkelt, waarmee je op plekken komt die je anders nooit zou kunnen bereiken. We begeven ons richting het meer wat aan de rand van Levi ligt en daar gaan we ijsvissen! Boor een gat in het ijs, ga zitten, werp je hengel uit en geniet van de serene rust om je heen.  Dit viel met een groep van 24 personen niet echt  mee.. Voor de Finnen is dit dé ontspanning in het weekend. Dan zijn er nog wat vrije uurtjes om te lunchen, het centrum te ontdekken en een aantal wagen zich op de ski’s om de pistes van Levi te ontdekken. De avond sluiten we af met een walk-around diner waarbij we kennis maken met verschillende restaurants in Levi.
 
De reis samengevat: Finland staat voor winteravontuur! In het hoge noorden geniet je van een prachtige witte wereld tijdens diverse adrenaline verhogende activiteiten. Laat jezelf voorttrekken door enthousiaste husky’s, raas over bevroren meren op een sneeuwscooter of geniet juist in stilte tijdens een sneeuwschoenwandeling. Overdag eet je een wildernismaal bij een houtvuur en ’s avonds kom je lekker bij met een heerlijke Lapse maaltijd.