Zoek informatie over:
 

Studiereisverslag Gambia van Lenneke

Door: Lenneke
Functie: Office Manager - Disma Reizen Tilburg

Voor een 1e kennismaking met Afrika in combinatie met zon zee strand en de mogelijkheid tot een excursie is Gambia een goede keuze. Vooral in onze wintermaanden zijn de temperaturen hier erg aangenaam.

   

In November 2012 ben ik samen met mijn collega Sabrina op studiereis geweest naar Gambia om dit leuke land te ontdekken.
 
Wat ons meteen opvalt is de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Ze maken een praatje en hebben constant een glimlach van oor tot oor op hun gezicht. Overal waar we de komende dagen rijden krijgen we deze glimlach nog vaak te zien net als de rennende en zwaaiende kindjes die achter onze jeep aan rennen.
 
We brengen deze reis een bezoek aan de markt van Serrekunda. Serrekunda is de grootste stad van Gambia. Er wonen naar schatting 300.000 mensen en het is de handelsstad van het land. De grote markt van Serrekunda is de drukste van Gambia. Je waant je hier meteen tussen de chaos van het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Leuk zijn ook al de kindjes die meteen op de toeristen afkomen in de hoop een pen of een lolly te krijgen.
Onze tip is dan ook om bijvoorbeeld pennen mee te nemen vanuit Nederland om deze te kunnen uitdelen. Maar ook bijvoorbeeld kinderkleding.
 
De volgende excursie die we maken is op dag 2 naar naar het Makasutu Cultural Forest; een park met wel honderden verschillende soorten vogels en apen. We gaan het gebied verkennen door middel van een wandeling en een kanotocht waarmee we door de prachtige mangrove varen.
 
Kololi is hét toeristische centrum van Gambia met kleurrijke marktjes en winkeltjes waar je de origineelste souvenirs kunt kopen, maar ook gewoon een praatje kunt maken met de lokale bevolking. Na zonsondergang komen de bars en restaurants van Kololi tot leven en kun je wel spreken van een bruisend uitgaansleven.
 
Ook gaan we een dagje naar een schooltje in Gambia. Dit is echt een erg leuke en indrukwekkende ervaring. Er wordt geprobeerd om tijdens een excursie steeds een andere school te kiezen zodat er ook een donatie kan worden gedaan. Of er kunnen schriften en pennen worden gedoneerd. Op de terugweg  genieten we van een lokale lunch en bezoeken het strand van Paradise Beach. Dit mooie witte zandstrand is gelegen in een baai. Hier kunnen we even zonnen, een duik nemen en relaxen. Terug richting het hotel passeren we het vissersdorpje Tanji. Op het strand van Tanji treffen we de vele kleurrijke houten vissersbootjes (piroques) aan, mits ze niet worden gebruikt voor de dagelijkse visvangst. Kom je hier rond de tijd dat de boten terug aan wal komen dan is het er een drukte van jewelste, iedereen wil een baantje en hulp bieden aan de vissers wat een kleurrijk en bijzondere tafereel oplevert.
 
Er staat deze reis ook een bezoek aan Senegal op de planning. We rijden ’s ochtends vroeg naar de haven van Banjul, waar we de rivier oversteken per ferryboot; een belevenis op zich! Op deze ferry verzamelen zich vele kleurrijk geklede Gambianen.  In Senegal bezoeken we het Fatala Wildpark. We rijden rond in een open truck en zien daar slechts een giraffe en een neushoorn. Volgens de gidsen is het echt heel mager en wordt er normaal veel meer wild gespot. Onze conclusie is dat deze excursie erg leuk is in zijn geheel, dus met de ferry overtocht erbij maar de safari beleving is niet te vergelijken met andere bekende Zuid Afrikaanse landen.